Wednesday, 31 December 2008

Anis setahun lebih yang lepas



Actually, masa dok godek godek hard drive ni, sekali terjumpa satu folder anis semasa bayi riang dolu dolu...nak delete rasa sayang, so kena save kat mana-mana dulu la..kelakar jugak bila tengok anis dolu dan sekarang, dolu dolu bulat..sekarang pun bulat gak tapi membujur sikit..hehe..

Baby Aina



Kali ni nak tempek gambar Aina pulak, al maklumlah banyak permintaan sejak akhir akhir ni, ye lah, nak tempek banyak2 pun masih baby, tunggulah besar sikit dan banyak aksi, bolehlah dia beraksi macam kakak dia..kakak dia bukan main banyak aksi, sampai dah berapa CD dalam koleksi tak tercuci2..hehe...Tapikan, walaubagaimanapun, kamera man tak leh nak buat apa2 lah, tiap kali nak snap Aina, si Anis mesti nak enterprem...so susah sikit nak dapat pose pose menarik aina ni..hehe

Tuesday, 30 December 2008

Jaundice? Aina pun kena jugak..



Sedikit info tentang jaundice yang diambil dari website dumex.
"Sabarlah Adik yer"..petikan kata-kata Kak Anis

What is jaundice?
When babies are born they have a high level of a chemical called bilirubin in their blood. Sometimes it can take a few days for their liver to break this down, resulting in jaundice.
Jaundice affects around 6 in 10 newborn babies in their first few days of life so it really is quite common. If your baby has it, their skin will be a yellowish-green colour or the whites of their eyes will look yellow.

How long does jaundice last?
Your baby’s skin should turn back to a more healthy colour within a few days or after a week. Breast-feeding may also help, due to there being a natural substance in your milk – so if you are feeding this way, feel free to feed on demand!
In a small number of cases, jaundice can indicate a problem with the liver. If your baby is still jaundiced after two weeks, speak to your doctor.


What can you do to treat jaundice?
A mild case of jaundice should disappear on its own without any treatment.
If it continues, your doctor may decide that your baby would benefit from phototherapy – a treatment that involves absorbing light from an ultraviolet lamp, called a bili-lamp, for a couple of days.It’s important to let your doctor know if you notice the signs of jaundice so that they can help keep an eye on your baby’s symptoms, too.

Comment : Oleh kerana Aina pun kuning dan atas nasihat doktor supaya guna cahaya lampu untuk kurangkan kuningnya for 24 hours, so beginilah keadaannya. Zaman sekarang doktor dah bagi bawak balik lampu tu kat rumah, so boleh buat treatment kat rumah ajer..kosnye lebih murah daripada stay kat hospital. Esoknya jaundice Aina dah turun, terima kasihlah Kak Anis yang selalu menenangkan Aina semasa treatment ni..hehe.

Lawak pagi sementara Aina dan Anis Tido...

*MUTHU & THE INTERVIEWER*

Interviewer: 'What is your birth date?'
Muthu : '13th October.'
Interviewer : 'Which year?'
Muthu : 'Every year.'
*****

*MUTHU & HIS MANAGER*

The Manager asked Muthu at an interview... .
'Can you spell a word that has more than 100 letters in it?'
Muthu replied: 'P-O-S-T-B-O- X.'
*****

*MUTHU & LONDON TRIP*


After returning from a foreign trip, Muthu asked his wife, 'Do I look like a foreigner?'
Wife: 'No! Why?'
Muthu : 'In London , a lady asked me, 'Are you a foreigner?'. . that's why.'
Wife : ?????????
*****

*MUTHU & TOURIST*

A tourist from U.S.A. asked Muthu whether any great man was born in his village...
Muthu said , 'No sir, only babies were born here.'
*****

*MUTHU & HIS EXPERIMENT*

Muthu was doing an experiment with a cockroach. First he cut off one leg and told it to 'WALK! WALK!'
The cockroach walked. Then he cut off it's second leg and told the same. The cockroach walked.
Then he cut off the third leg and did the same.
Finally, he cut off its fourth leg and ordered it walk!
But the cockroach didn't walk.
Suddenly, Muthu said loudly, 'I found it. If we cut a cockroach's four legs, it becomes deaf.'
*****

*MUTHU & DRIVER*

When Muthu was travelling with his wife in a motorised tricycle, the driver adjusted the mirror.
Muthu shouted, 'You are trying to see my wife, eh? Sit in the back. I will drive.'
*****

*MUTHU GOES TO HOTEL*

Muthu went into a hotel. To wash his hands, he went to the washbasin.
Then when he had finished, he started washing the basin.
Seeing this, the manager asked what was he doing.
Muthu pointed towards the signboard

'* WASH BASIN * '
*****

*MUTHU & INTERVIEWER - FINAL PART*

Interviewer : 'Just imagine you're in the 20th floor of a building and it's on fire. How will you escape?'
Muthu: 'It's simple.. I will just stop my imagination. '
*****

*Oh... Lastly.... I forgot ............ the funniest....*

At a political rally, Muthu was arrested. Why????????? ???
Because a lady journalist with a badge which read '*PRESS*' pinned on the right part of her blouse walked past him... and he did it!

Source : sapa2 tah, diterima dari forwarded email.

Monday, 29 December 2008

Duta Dugrow

Tips bagi kanak kanak yang malas nak makan macam Anis..belilah dugro banyak-banyak, so dah jimat duit mak bapak (yer lah tu Anis....) dari membeli makanan2 diluar sana..

Al-kisahnya maksud nama



First of All, wish all of you Salam Maal Hijrah 1430..moga2 dapat tanamkan azam baik2 tahun ini dan melupakan yang buruk2 di tahun lepas..berhijrahlah...

Kali ni nak bercerita topik memberi nama..sebenarnya, nama Anis dan Aina tak ada dalam senarai permulaan kami (mama and papa)..tapi lain yang dirancang dikepala, lain pulak yang dapat (ala-ala last minute touch-up)..

Anis Syafiqah
- Anis maksudnya teman rapat dan Syafiqah pulak mesra/baik hati/penyayang. Kalau di gabungkan, teman yang mesra dan penyayang. Harap Anis boleh sentiasa menjadi teman rapat kami, ketawa dan berduka bersama, menghiburkan kami dan menjadi seorang yang penyayang (dah nampak penyayang dia bila suka sangat kiss Aina, hehe)..wallahualam la...



Nur Aina Syahmina - Nur maksudnya cahaya, Aina maksudnya mata kami dan Syahmina adalah cerdik. Moga-moga puteri kami yang kedua ni suka untuk menimba ilmu dan seterusnya menjadi bijak pandai kelak.Bijak dan cerdik bukan dunia sahaja, malah di akhirat..Bukan Aina sahaja, Anis pun nak jugak pandai...Insya-Allah..

Itulah kisahnya maksud nama yang diberi..walaubagaimanapun, nama yang baik tidak memberi apa-apa makna kalau kita sendiri tidak membentuk anak anak kita ke arah menjadi wanita solehah dan berguna di dunia amahupun di akhirat. Memberi nama yang baik adalah satu bonus permulaan, tetapi kalau kita tak membentuknya, nama-nama yang baik tadi menjadi tidak bermakna..so salah satu azam tahun baru (chewah..dah buat azam baru ni, nak jadi mama dan papa yang the best untuk anak2)..okaylah pen-off dulu..

Sunday, 28 December 2008

Bila kakak kasihkan adik

Inilah jadinya bila seorang kakak sayangkan adik, si kakak asyik nak riba dan kiss jer adik, memang touching bila tengok gelagat kakak ni, may be dia dah dapat kawan baru, sebab itu susah nak tinggal adik lama-lama..


Aina Vs Anis



mmm..macam bunyi nak bergaduh pulak. sebenarnya Aina dan Anis ni 2 puteri kesayangan hamba..sorang lahir Disember 2008 (Aina) dan sorang lagi May 2006 (Anis). So blog ini mainly about two of them (hopefully), tapi kalau sekali sekala mama and papa dia nak enterfrem apa salahnya..so sapa Aina dan dan Anis ni? Ni lah dia..dua kanak2 yang sedang membesar...I hope you can guest which one Anis and Aina!